Søknad ute på høring
Søknaden til Statsforvalter er nå sent ut på høring med frist for innspill 25. april 2025.
FRANO AS søker om tillatelse til årlig mottak, mellomlagring og behandling av 500 000 tonn forurensede overskuddsmasser ved jordvaskeanlegget på Bånkall i Oslo.
Du kan sende innspill eller merknader til søknaden frem til 25. april.
Les hele søknaden og se hvordan du kan gi innspill HER.
Videre saksgang
Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt FRANO til uttalelse, før Statsforvalteren fatter endelig vedtak i saken.
«Mottak av masser til gjenvinning i jordvaskanlegget er avhengig av saksgangen hos Statsforvalter, så vi er glade for at søknaden nå er ute på høring. Byggingen av anlegget er i full sving og vi planlegger for testing og igangkjøring av anlegget med rene masser gjennom sommeren. Så er håpet at tillatelsen kommer på plass raskt, slik at vi kan åpne porten for mottak og gjenvinning av forurensede masser i høst. Dette blir et stort miljøløft for bygg- og anleggsbransjen i Oslo, som vi ser frem imot,» sier daglig leder i FRANO Kari Røseth.
I søknaden beskrives anlegget slik:
- Jordvaskeanlegget vil plasseres i eksisterende pukkverk som tilhører Franzefoss Pukk.
- Jordvaskeanlegget vil bestå av et stasjonært våtseparasjonsanlegg som skal plasseres i en lukket og isolert stålhall. I vaskeanlegget vil massene separeres i ulike sand- og pukkfraksjoner som selges ut igjen til bygg- og anleggsbransjen. Resterende forurenset finstoffraksjon vil leveres til godkjent mottak.
- Lagring av masser til behandling og ferdig vaskede masser vil skje utendørs på asfaltert areal med oppsamling av alt overvann. Overvannet vil bli benyttet som prosessvann i vaskeanlegget.
- Ved ordinær drift vil det ikke være utslipp til vann. Ved eksempelvis ekstremnedbør kan det oppstå behov for utslipp av renset prosessvann via internt vannreservoar til resipient.
- I søknaden er det beskrevet at utslippene fra virksomheten til luft, vann og støy vil være lave og ikke skal påvirke ytre miljø negativt.